28 martie 2010

Tort dobos









Ingrediente alese cu grija:

Blat:

10 oua
200gr zahar
1 lamaie
1plic zahar vanilat
sare
120gr faina

Crema:

300gr unt
250gr ciocolata neagra
2linguri cacao
5linguri apa
6 oua
270gr zahar
1plic zahar vanilat

Caramel:
200gr zahar
1/2 lamaie

Preparare:

Blat:

Cele 10 galbenusuri se freaca foarte bine cu sarea, vanilia,coaja si zeama de lamaie si zaharul pana se amestecul isi dubleaza volumul si devine o crema spumoasa. se adauga apoi albusurile batute spuma tare si faina alternand. Din aceasta compozitie ies 10 foi care se coc pe rand pe fundul tavii. Eu le coc in tava de tort cea de jos detasabila. Foile trebuie sa fie subtiri. Cuptorul se incalzeste la 200 grade.


Crema:
Cacao se amesteca cu apa . Apoi se rup bucatile de ciocolata si se amesteca in cacao la foc mic sa se topeasca si se lasa sa se raceasca.Apoi se adauga cate putin untul batut spuma,crema se lasa se sa raceasca. Intre timp se bat ouale intregi cu zaharul pe baie de abur la foc mic pana ce amestecul devine ca o crema groasa si spumoasa. Se lasa sa se raceasca,apoi se amesteca cate putin in untul cu ciocolata. Se mai lasa la rece 15-20 min. Cu aceasta crema se umple foile de blat-ultima foaie se pastreaza pentru a fi imbracata in caramel.

Caramel:

Se pune zaharul intr-o craticioara la foc mic sa se topeasca,dar cu atentie sa nu se arda.Cand s-a topit se ia de pe foc si se adauga zea,a de lamaie si se amesteca foarte bine. Se toarna peste foaia de blat si se intinde uniform pe toata suprafata. Blatul se taie in 10-12 felii cu un cutit uns cu unt cat timp caramelul este inca cald. Se lasa la racit, apoi se aseaza frumos pe tort.

Pofta buna!

La multi ani cu flori!!!











1 comentarii:

Anonim spunea...

Cred ca reteta de caramel nu e cea mai buna...s-ar putea sa se intareasca rau :)

Trimiteți un comentariu